Blog2018-05-04T09:37:40+00:00

Update

Een paar maanden geleden schreef ik over de komkommertijd en ik dacht echt, that is it, ik moet een baan zoeken en dat wil ik niet. Om vervolgens mijn drukste periode in mijn ondernemersbestaan te ervaren. Het is waar, cliché, maar waar. Je bedrijf heeft anderhalf jaar nodig met de juiste inzet en investeringen om te gaan lopen. Ik hoorde het aan en dacht jaja en nu zeg ik hetzelfde tegen nieuwe collega tekenaars. Het is geven & nemen en elkaar werk gunnen. Inmiddels heb ik een fijn netwerk met inspirerende collega tekenaars. Als zzp-er ben je alleen, maar toch heb je elkaar nodig.

In de afgelopen maanden zijn er zoveel leuke dingen gebeurt:

Ik heb vele toffe live tekensessies mogen doen bij verschillende organisaties, zoals Defensie, NV Zeedijk, Gemeente Amsterdam , Gemeente Den Haag en Stowa.

Ik heb prachtige praatplaten mogen maken voor onder andere Gemeente Delft, People in Place, Puur Zuid en Lindenhaeghe.

Toffe banners en illustraties voor de Stopera, 360 Performance, Helder Onderwijs. Twee succesmuren opgeleverd voor een grote verzekeraar. Visuals waarin de kwaliteiten en kenmerken van personen werden verbeeld. En nog meer.

Inmiddels ben ik aangesloten bij Huis van Verbeelding en doe ik ook opdrachten voor Getting the Picture.

IK durf nu te zeggen: Ik ga het redden als ondernemer, ik ga het redden als tekenaar. Ik ben goed genoeg en ik kan dit! Neemt niet weg dat de onzekerheid blijft, maar steeds weer als ik denk oh help, dan kan het van de ene dag op de andere dag weer zo anders zijn. Ik heb er vertrouwen in. Waar ik over 5 jaar sta, weet ik niet. Ik sta open voor nieuwe kansen en nieuwe creatieve wegen. We zien het wel, maar ben reuze blij dat ik me in een impulsieve bui heb ingeschreven heb bij de KvK :-).

Tot gauw weer! Met vrolijke groet, Julie


By |februari 1st, 2019|Categorieën: Uncategorized|2s Reacties

Onzekerheid

Komkommertijd is bijna weer voorbij, gelukkig! Ik heb zin om weer vol aan de bak te gaan. Ik ben nu met een reuze leuk HR opdracht bezig. Ik mag een mooie infographic over verzuim maken.

De opdracht begint altijd met een paar schetsen om deze aan de klant voor te leggen en richting te bepalen. Ik vind dat het moeilijkste van de hele opdracht. Iemand kiest voor jou, omdat je werk/stijl ze aanspreekt, ze je een leuke job gunnen of  je gewoon erg leuk vinden ;-). Dat weet ik allemaal wel, maar toch kan ik die onzekerheid niet van me afschudden. Wat als het nou niets is, wat als ze het niet aanspreekt, het niet het doel treft, je mist de enthousiaste reactie etc.

Daar zijn allemaal goede redenen voor, uiteraard:

  • ze zijn gewoon niet zo uitbundig, maar gewoon nuchter. Leuk, prima..zijn goede reacties.
  • als het niets is, begin je opnieuw
  • ga nogmaals het gesprek aan en luister naar wat ze willen.

Dat is het voordeel van Visueel notuleren. Ik krijg maar 1 kans en moet er wat van maken. Dat is gelijk de uitdaging waar ik van geniet. Met schetsen ligt de gum al klaar en ben ik veel meer geneigd eindeloos te gummen. Het is mijn eigen onzekerheid en mijn perfectionisme. Mijn inner criticus waar ik niet altijd vrienden mee ben.

Het werk vind ik heel erg leuk en meestal is de klant gewoon blij. Dan kan ik verder, heb ik gelijk meer plezier in het maken. Toch zou ik tijdens het schetsen die onzekerheid ergens in een afgelegen plek in mijn hoofd willen stoppen en gewoon genieten. Met tijd en steeds meer ervaring hoop ik dat het ook steeds minder zal worden. Niet helemaal weg, want het houdt me ook scherp.

Hoe gaan jullie daar eigenlijk mee om, wordt het minder?

met vrolijke groet,

 

Julie

 

 

 

 

 

 

 

By |februari 1st, 2019|Categorieën: Uncategorized|0 Reacties

KOMKOMMERTIJD

” Komkommertijd is de benaming voor een bepaalde periode in het jaar, met name in de zomer, waarin er weinig nieuws te melden is omdat politici en veel anderen op vakantie zijn.”

Het is komkommertijd….daar waar ik gehoopt dat op meer actie, is het stil. Geen verre vakantie voor Just Julie, ik sta klaar om te knallen. Maar dat word lastig als de klanten zelf met vakantie zijn, welverdiend overigens.

Dus is het tijd om:

  • toch vakantie te nemen 😉
  • cursussen / seminars bijwonen
  • Evaluatie, waar sta ik nu en wat ga ik de komende 6 maanden doen.

Buitenlandse vakantie is doorgeschoven naar volgend jaar, wij blijven thuis en met dit weer zeer goed te doen. Na de zomer ga ik cursus modeltekenen doen en voor komende zomer staan al twee conferenties die ik wil bijwonen. (Urban Sketching Conference en de Euviz (voor graphic recorders)). Dus die punten zijn al ingepland. Dan de evaluatie: de afgelopen 6 maanden waren leerzaam, confronterend en hebben me gesteund in het besef dat ik de goede weg ben ingeslagen, maar dat ik nog niet ben waar ik wil zijn. Gevestigd als Just Julie, bekend om kwaliteit en goed inhoudelijk werk. Gegroeid in mijn tekeningen en duidelijke eigen stijl.

Ik ben blij met de toffe nieuwe relaties die ik heb opgebouwd, de mooie opdrachten die ik heb mogen maken en de fijne feedback die ik kreeg.

Het werk is nooit hetzelfde, wat ik fijn vind en eigenlijk de reden is waarom ik destijds de horeca in stapte. Ik wilde niet routine werk doen. Elke dag anders, dat miste ik nadat ik de horeca verliet en nu weer heb gevonden. Het werk is onvoorspelbaar, de ene dag ben ik ontzettend onrustig en bezorgd, want er staan NIETS in de agenda en een week later moet ik “rennen”.

Waar ik voorheen uitzag naar de vakantie, zie ik er nu naar uit dat deze komkommertijd voorbij is. Hoe blij ik ook ben dat iedereen geniet van zijn/haar welverdiende vakantie, fijn als jullie er weer zijn. Dan mag ik weer heerlijk tekenen. Hopelijk tot gauw!

Met zonnige groet,

Julie

 

 

 

 

 

 

By |juli 30th, 2018|Categorieën: Uncategorized|0 Reacties

Creativiteit

cre·a·ti·vi·teit (de; v)1scheppend vermogen

” Oh ben wel een beetje jaloers, jij bent zo creatief. Je kunt veel over me zeggen, maar creatief ben ik niet.” Maar dat ben je wel, iedereen is creatief.  Creatief zijn betekend dat je iets kunt creëren en dat hoeft niets iets fysieks te zijn. Zoals het woordenboek aangeeft: scheppend vermogen. Ik geloof dat iedereen op zijn/haar eigen manier creatief is. Creatief in waarnemen, in denken en/of in doen. Bij iedereen uit zich dat anders en niet iedereen doet er wat mee. Sommige mensen vinden het prima zoals het is en hebben geen interesse nieuwe dingen te creëren of te bedenken en dat is prima. Doe waar je je fijn bij voelt.

De een tekent, de ander fotografeert en de volgende is goed in buiten de kaders te denken. Sinds ik mijn creativiteit weer ruimte heb gegeven, komen er nieuwe dingen op mijn pad. Soms vereist het buiten mijn comfortzone te treden (sorry niet geen beter gevonden, vind het inmiddels een cliché woord ;-)), impulsief te zijn en in het diepe te springen. Daar groeit mijn creativiteit door. Ik houd ervan fysiek dingen te creëren. Maar ook in mijn vorige functie was ik creatief bezig, door te waarnemen, te denken en te doen. Als contract manager moest ik ook steeds nieuwe oplossingen, ideeën, nieuwe strategieën bedenken. Ik ontwikkelde nieuwe rapporten en bouwde deze in excel. Alleen merk ik dat ik uit mijn pen meer energie haal dan uit cijfers. Het meedenken en nieuwe oplossingen bedenken, dat vind ik reuze leuk om te doen en ik zoek nog (creatief) manieren hoe ik dat kan combineren met het tekenen.

Creativiteit vind ik belangrijk, en is een eigenschap waarvan ik denk dat deze altijd belangrijk zal zijn, omdat deze niet te automatiseren is. Creativiteit komt voort uit gevoel. Ik word er blij van, kan me erop verheugen. Aan mijn dochter merk ik dat ook al. Zij kwam laatst thuis: ” Mama, ik vind de juf niet lief!” Uiteraard wilde ik weten waarom. ” nou” zei ze, “ik mag maar twee tekeningen per dag maken mama, ik ben een tekenaar net zoals jij, dus ik vind dat niet eerlijk “. Mijn hart maakte een sprongetje en ik begrijp de juf wel, er zaten ook veel velletjes tussen met een enkele streep ertussen :-).  Het liefst kleurt en tekent mijn kleuter de hele dag op school.

“Elk kind is een kunstenaar, het probleem is om een kunstenaar te blijven naarmate je opgroeit.”
-Pablo Picasso-

Kortom, iedereen heeft creativiteit in zich, JIJ ook!

met vrolijke groet,

Julie

 

 

 

 

 

 

By |juni 27th, 2018|Categorieën: Uncategorized|0 Reacties

STIJL

Toen ik net begon met tekenen, was ik druk op zoek naar mijn stijl. Want zo, vind ik, kan ik mezelf onderscheiden van de rest. In mijn omgeving kan ik regelmatig aan de stijl aflezen wie de tekenaar /illustrator is. Frustrerend vond ik het, want iedereen is beter (innerlijke criticus) en ik kwam er maar niet uit waar mijn kracht nou ligt en wat nu mijn stijl zo kunnen zijn.

Totdat ik tijdens de Artist Wake Up Call (cursus de creatieveling in jezelf ontdekken door Sabine Wisman) met een dame sprak, die zei, je stijl is wie jij bent. Hoe je dingen ziet, interpreteert, tekent, eigen maakt en door je eigen (werk) ervaringen. Daarmee sloeg ze de spijker op zijn kop en was mijn zoektocht over. Ik kan me daar helemaal in vinden.

Houd niet in dat ik toch soms naar anderen kijk en denk: “wauw…zou ik ook wel willen kunnen”. Maar dat is het, iedereen doet dit werk op een andere manier. Analoog en/of digitaal, in cartoonstijl, met heel veel tekst, heel weinig tekst, veel tekeningen, weinig, groot, klein, veel kleur, weinig kleur etc. Het advies wat ik kreeg was, blijf bij jezelf. Daar zit je stijl en je herkenbaarheid.

Ook krijg ik wel eens vragen over of wordt verwezen naar een bepaalde stijl door een plaatje wat ze hebben gezien. Ik kan wel tekeningen namaken, maar ik word daar niet gelukkig van en daarnaast kost het me heel veel tijd om het na te maken zeker wanneer de stijl echt heel anders is. Dan verwijs ik iemand net zo lief door naar de juiste tekenaar. Het is ook te zien wanneer je niet uit je eigen stijl tekent, vind ik. Zit minder liefde in, meer onzekerheid en verliest een tekening zijn kracht.

Ik kan me ook wel voorstellen dat het voor de klant ook wel lastig is om een keuze te maken tussen al die tekenaars. Tekenaars en klanten moeten passen. Prijs, stijl en referenties bepalen vaak denk ik wie de klant kiest. Ik persoonlijk wil niet gekozen worden om het tarief maar om mijn stijl en mijn visie. Ik ben wie ik ben, Just Julie, ik geniet van de diverse (onbekende) onderwerpen, de uitdaging , van de diversiteit in klanten & klussen en van het feit dat ik mag leren en tekenen tegelijkertijd. Ik houd van weinig kleuren in een tekening, van mooie goede titels en ik wil dat de klant na afloop door middel van de tekening de sessie kan herbeleven. Dat is mijn stijl :-). Spreekt dat je aan, dan hoor ik graag van je!

Met vrolijke groet,

Julie

By |juni 14th, 2018|Categorieën: Uncategorized|0 Reacties

IK KAN NIET TEKENEN

Regelmatig teken ik live tijdens bijeenkomsten, events, sessies. Wat ik doe heeft vele namen:

  • Graphic recording
  • Visueel notuleren
  • zakelijk tekenen
  • live tekenen

Het komt allemaal op hetzelfde neer, ik teken op een groot vel van 1 meter hoog bij 2 a 3 meter breed. Afhankelijk van de duur van de sessie, de beschikbare ruimte en wat er wel / niet gezegd wordt tijdens een bijeenkomst.

En omdat ik zo groot teken, krijg ik tijdens zo’ n sessie veel aandacht van de genodigden. Ook wordt er veel aan me gevraagd. ” Doe ik dat wel vaker, heb ik een opleiding hiervoor gevolgd, bestaat dit allang? Knap hoor dat allemaal tekenen en zo snel. Ik kan niet tekenen. ” Hier volgen vaak leuke gesprekken uit. Dat maakt dit werk zo leuk, ik mag een kijkje nemen in andermans keuken en heb leuke gesprekken met deelnemers van bijeenkomsten.

De meest gemaakte opmerking is: “ik kan niet tekenen”. Ik kan het dan niet laten om te zeggen: “iedereen kan tekenen, alleen de een beter dan de anderen. Stiekem vind ik het lastig te beamen dat iemand iets niet kan (noem het bescheidenheid en of mijn eigen onzekerheid ;-)) .Iedereen kan een stikpoppetje tekenen.

Het gaat er eigenlijk helemaal om hoe goed ik wel of niet kan tekenen. Er komt heel wat meer bij kijken dan alleen maar tekenen. Van te voren vraag ik om een agenda om te kijken waar het over gaat, bepaal de structuur (set up) van de tekeningen, kies ik de kleuren en teken/oefen ik vast wat beelden. Dat scheelt soms wat denktijd. Het gaat vooral om de inhoud, het gaat om heel goed luisteren wat er allemaal (niet) gezegd wordt en wat de sfeer is (bepaald ook wat je wel en niet kan tekenen) . Samenvatten, juiste beeld zoeken, onderscheid houden in de verschillende onderwerpen en verbanden leggen. Dat vind ik iedere keer weer een enorme uitdaging en dan uitkomen qua tekenruimte (dat gaat soms maar net ;-)).  In het resultaat kijk ik of het getekende de inhoud van de bijeenkomst weergeeft.

Maar ja stiekem snap ik wel dat het oog ook wat wil. Want tja in een restaurant, waar ga je voor? Dat mooie opgemaakte bord met heldere aantrekkelijke kleuren en perfect porties of dat bord wat rommelig en de porties niet kloppen? Ook al gaat het uiteindelijk om de smaak :-).

Creatieve groetjes,

Julie

By |mei 28th, 2018|Categorieën: Uncategorized|0 Reacties
Ga naar de bovenkant