Blog2018-05-04T09:37:40+00:00

KOMKOMMERTIJD

” Komkommertijd is de benaming voor een bepaalde periode in het jaar, met name in de zomer, waarin er weinig nieuws te melden is omdat politici en veel anderen op vakantie zijn.”

Het is komkommertijd….daar waar ik gehoopt dat op meer actie, is het stil. Geen verre vakantie voor Just Julie, ik sta klaar om te knallen. Maar dat word lastig als de klanten zelf met vakantie zijn, welverdiend overigens.

Dus is het tijd om:

  • toch vakantie te nemen ūüėČ
  • cursussen / seminars bijwonen
  • Evaluatie, waar sta ik nu en wat ga ik de komende 6 maanden doen.

Buitenlandse vakantie is doorgeschoven naar volgend jaar, wij blijven thuis en met dit weer zeer goed te doen. Na de zomer ga ik cursus modeltekenen doen en voor komende zomer staan al twee conferenties die ik wil bijwonen. (Urban Sketching Conference en de Euviz (voor graphic recorders)). Dus die punten zijn al ingepland. Dan de evaluatie: de afgelopen 6 maanden waren leerzaam, confronterend en hebben me gesteund in het besef dat ik de goede weg ben ingeslagen, maar dat ik nog niet ben waar ik wil zijn. Gevestigd als Just Julie, bekend om kwaliteit en goed inhoudelijk werk. Gegroeid in mijn tekeningen en duidelijke eigen stijl.

Ik ben blij met de toffe nieuwe relaties die ik heb opgebouwd, de mooie opdrachten die ik heb mogen maken en de fijne feedback die ik kreeg.

Het werk is nooit hetzelfde, wat ik fijn vind en eigenlijk de reden is waarom ik destijds de horeca in stapte. Ik wilde niet routine werk doen. Elke dag anders, dat miste ik nadat ik de horeca verliet en nu weer heb gevonden. Het werk is onvoorspelbaar, de ene dag ben ik ontzettend onrustig en bezorgd, want er staan NIETS in de agenda en een week later moet ik “rennen”.

Waar ik voorheen uitzag naar de vakantie, zie ik er nu naar uit dat deze komkommertijd voorbij is. Hoe blij ik ook ben dat iedereen geniet van zijn/haar welverdiende vakantie, fijn als jullie er weer zijn. Dan mag ik weer heerlijk tekenen. Hopelijk tot gauw!

Met zonnige groet,

Julie

 

 

 

 

 

 

By |juli 30th, 2018|Categories: Uncategorized|0 Comments

Creativiteit

cre·a·ti·vi·teit (de; v)1scheppend vermogen

” Oh ben wel een beetje jaloers, jij bent zo creatief. Je kunt veel over me zeggen, maar creatief ben ik niet.” Maar dat ben je wel, iedereen is creatief. ¬†Creatief zijn betekend dat je iets kunt cre√ęren en dat hoeft niets iets fysieks te zijn. Zoals het woordenboek aangeeft: scheppend vermogen. Ik geloof dat iedereen op zijn/haar eigen manier creatief is. Creatief in waarnemen, in denken en/of in doen. Bij iedereen uit zich dat anders en niet iedereen doet er wat mee. Sommige mensen vinden het prima zoals het is en hebben geen interesse nieuwe dingen te cre√ęren of te bedenken en dat is prima. Doe waar je je fijn bij voelt.

De een tekent, de ander fotografeert en de volgende is goed in buiten de kaders te denken. Sinds ik mijn creativiteit weer ruimte heb gegeven, komen er nieuwe dingen op mijn pad. Soms vereist het buiten mijn comfortzone te treden (sorry niet geen beter gevonden, vind het inmiddels een clich√© woord ;-)), impulsief te zijn en in het diepe te springen. Daar groeit mijn creativiteit door. Ik houd ervan fysiek dingen te cre√ęren. Maar ook in mijn vorige functie was ik creatief bezig, door te waarnemen, te denken en te doen. Als contract manager moest ik ook steeds nieuwe oplossingen, idee√ęn, nieuwe strategie√ęn bedenken. Ik ontwikkelde nieuwe rapporten en bouwde deze in excel. Alleen merk ik dat ik uit mijn pen meer energie haal dan uit cijfers. Het meedenken en nieuwe oplossingen bedenken, dat vind ik reuze leuk om te doen en ik zoek nog (creatief) manieren hoe ik dat kan combineren met het tekenen.

Creativiteit vind ik belangrijk, en is een eigenschap waarvan ik denk dat deze altijd belangrijk zal zijn, omdat deze niet te automatiseren is. Creativiteit komt voort uit gevoel. Ik word er blij van, kan me erop verheugen. Aan mijn dochter merk ik dat ook al. Zij kwam laatst thuis: ” Mama, ik vind de juf niet lief!” Uiteraard wilde ik weten waarom. ” nou” zei ze, “ik mag maar twee tekeningen per dag maken mama, ik ben een tekenaar net zoals jij, dus ik vind dat niet eerlijk “. Mijn hart maakte een sprongetje en ik begrijp de juf wel, er zaten ook veel velletjes tussen met een enkele streep ertussen :-). ¬†Het liefst kleurt en tekent mijn kleuter de hele dag op school.

‚ÄúElk kind is een kunstenaar, het probleem is om een kunstenaar te blijven naarmate je opgroeit.‚ÄĚ
-Pablo Picasso-

Kortom, iedereen heeft creativiteit in zich, JIJ ook!

met vrolijke groet,

Julie

 

 

 

 

 

 

By |juni 27th, 2018|Categories: Uncategorized|0 Comments

STIJL

Toen ik net begon met tekenen, was ik druk op zoek naar mijn stijl. Want zo, vind ik, kan ik mezelf onderscheiden van de rest. In mijn omgeving kan ik regelmatig aan de stijl aflezen wie de tekenaar /illustrator is. Frustrerend vond ik het, want iedereen is beter (innerlijke criticus) en ik kwam er maar niet uit waar mijn kracht nou ligt en wat nu mijn stijl zo kunnen zijn.

Totdat ik tijdens de Artist Wake Up Call (cursus de creatieveling in jezelf ontdekken door Sabine Wisman) met een dame sprak, die zei, je stijl is wie jij bent. Hoe je dingen ziet, interpreteert, tekent, eigen maakt en door je eigen (werk) ervaringen. Daarmee sloeg ze de spijker op zijn kop en was mijn zoektocht over. Ik kan me daar helemaal in vinden.

Houd niet in dat ik toch soms naar anderen kijk en denk: “wauw…zou ik ook wel willen kunnen”. Maar dat is het, iedereen doet dit werk op een andere manier. Analoog en/of digitaal, in cartoonstijl, met heel veel tekst, heel weinig tekst, veel tekeningen, weinig, groot, klein, veel kleur, weinig kleur etc. Het advies wat ik kreeg was, blijf bij jezelf. Daar zit je stijl en je herkenbaarheid.

Ook krijg ik wel eens vragen over of wordt verwezen naar een bepaalde stijl door een plaatje wat ze hebben gezien. Ik kan wel tekeningen namaken, maar ik word daar niet gelukkig van en daarnaast kost het me heel veel tijd om het na te maken zeker wanneer de stijl echt heel anders is. Dan verwijs ik iemand net zo lief door naar de juiste tekenaar. Het is ook te zien wanneer je niet uit je eigen stijl tekent, vind ik. Zit minder liefde in, meer onzekerheid en verliest een tekening zijn kracht.

Ik kan me ook wel voorstellen dat het voor de klant ook wel lastig is om een keuze te maken tussen al die tekenaars. Tekenaars en klanten moeten passen. Prijs, stijl en referenties bepalen vaak denk ik wie de klant kiest. Ik persoonlijk wil niet gekozen worden om het tarief maar om mijn stijl en mijn visie. Ik ben wie ik ben, Just Julie, ik geniet van de diverse (onbekende) onderwerpen, de uitdaging , van de diversiteit in klanten & klussen en van het feit dat ik mag leren en tekenen tegelijkertijd. Ik houd van weinig kleuren in een tekening, van mooie goede titels en ik wil dat de klant na afloop door middel van de tekening de sessie kan herbeleven. Dat is mijn stijl :-). Spreekt dat je aan, dan hoor ik graag van je!

Met vrolijke groet,

Julie

By |juni 14th, 2018|Categories: Uncategorized|0 Comments

IK KAN NIET TEKENEN

Regelmatig teken ik live tijdens bijeenkomsten, events, sessies. Wat ik doe heeft vele namen:

  • Graphic recording
  • Visueel notuleren
  • zakelijk tekenen
  • live tekenen

Het komt allemaal op hetzelfde neer, ik teken op een groot vel van 1 meter hoog bij 2 a 3 meter breed. Afhankelijk van de duur van de sessie, de beschikbare ruimte en wat er wel / niet gezegd wordt tijdens een bijeenkomst.

En omdat ik zo groot teken, krijg ik tijdens zo’ n sessie veel aandacht van de genodigden. Ook wordt er veel aan me gevraagd. ” Doe ik dat wel vaker, heb ik een opleiding hiervoor gevolgd, bestaat dit allang? Knap hoor dat allemaal tekenen en zo snel. Ik kan niet tekenen. ” Hier volgen vaak leuke gesprekken uit. Dat maakt dit werk zo leuk, ik mag een kijkje nemen in andermans keuken en heb leuke gesprekken met deelnemers van bijeenkomsten.

De meest gemaakte opmerking is: “ik kan niet tekenen”. Ik kan het dan niet laten om te zeggen: “iedereen kan tekenen, alleen de een beter dan de anderen. Stiekem vind ik het lastig te beamen dat iemand iets niet kan (noem het bescheidenheid en of mijn eigen onzekerheid ;-)) .Iedereen kan een stikpoppetje tekenen.

Het gaat er eigenlijk helemaal om hoe goed ik wel of niet kan tekenen. Er komt heel wat meer bij kijken dan alleen maar tekenen. Van te voren vraag ik om een agenda om te kijken waar het over gaat, bepaal de structuur (set up) van de tekeningen, kies ik de kleuren en teken/oefen ik vast wat beelden. Dat scheelt soms wat denktijd. Het gaat vooral om de inhoud, het gaat om heel goed luisteren wat er allemaal (niet) gezegd wordt en wat de sfeer is (bepaald ook wat je wel en niet kan tekenen) . Samenvatten, juiste beeld zoeken, onderscheid houden in de verschillende onderwerpen en verbanden leggen. Dat vind ik iedere keer weer een enorme uitdaging en dan uitkomen qua tekenruimte (dat gaat soms maar net ;-)).  In het resultaat kijk ik of het getekende de inhoud van de bijeenkomst weergeeft.

Maar ja stiekem snap ik wel dat het oog ook wat wil. Want tja in een restaurant, waar ga je voor? Dat mooie opgemaakte bord met heldere aantrekkelijke kleuren en perfect porties of dat bord wat rommelig en de porties niet kloppen? Ook al gaat het uiteindelijk om de smaak :-).

Creatieve groetjes,

Julie

By |mei 28th, 2018|Categories: Uncategorized|0 Comments

ONDERNEMEN IS EEN UITDAGING

Ondernemen is een enorme uitdaging met zowel voor als nadelen.

Na een fijne meivakantie, vanochtend mijn dochter naar school gebracht , haar uitgezwaaid en terug naar huis gegaan. Zette een heerlijke kop koffie en maakte een ontbijtje. Vervolgens werd ik gebeld door een klant en ging in naar boven naar mijn thuiskantoor. Twee jaar geleden ging dat wel even anders.  HEEL vroeg opstaan, kind uit bed halen, klaarmaken voor de creche, zelf aankleden en opmaken, allebei eten, lunch maken, kind in auto, naar de creche en daarna door in de file naar kantoor.

Zo zijn er meerdere verschillen. Op kantoor had ik een functie en taken. Heel veel vergaderingen, bijeenkomsten, koffieautomaat-praatjes, leermodules en collega’s die je ook op de hoogte moest houden (zowel zakelijk als priv√© ;-)). Best makkelijk, je deed je werk en je kreeg betaald. Nu werk ik ook, maar heb ik geen directe collega’s, geen marketing afdeling, geen financi√ęle afdeling, geen administratie afdeling die mijn bedrijf ondersteunt. Toen was ik een onderdeel van een keten van werkzaamheden, nu sta ik aan het hoofd en doe ik alles zelf. Dit is best een enorme uitdaging.

Afgelopen jaar heb ik een paar vlogs gevolgd van ondernemers en wist ik dat er iets anders moest. Mijn bedrijf kwam nog niet echt van de grond, ik had een paar opdrachten en ik zat vast. Ik voelde veel onrust, er moet immers brood op de tafel en ik wil hier graag succesvol in zijn. Afgelopen januari ben ik begonnen met een 90 dagen creative business boost. 90 dagen gevuld met leerstof en opdrachten in het kader van ondernemen. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, mijn onderneming kreeg focus en visie. Het werd echt en serieuzer. Ik kreeg overzicht, waar ik op moet letten mbt marketing, zichtbaarheid, administratie, mijn klanten etc. Ik heb nu een veel beter beeld wat er bij ondernemen allemaal komt kijken. Het was (en is ng steeds) een waardevolle investering in mijn eigen bedrijf (dankzij mijn schoonmoeder die me dit geleend heeft). Wil je groeien en beter worden, zul je af en toe ook moeten investeren in jezelf en in je bedrijf.

Op het moment dat ik met de boost begon, vonden nieuwe klanten hun weg naar Just Julie en heb ik vele toffe tekeningen mogen maken. Vergelijk het met planten van heeeeeel veeeel zaadjes, beetje pokon erbij gieten en geduld hebben.  HEEL VEEL geduld ;-).  Ik ga even weer wat pokon toevoegen :-).

Tot gauw weer.

creatieve groetjes,

Julie

By |mei 14th, 2018|Categories: Uncategorized|2 Comments

HET BEGIN

Een jaar geleden begon ik voor mezelf. Ik was klaar bij mijn vorige werkgever en bezig met tekenen. De knop in mij hoofd ging om en ik dacht, ¬†schrijf me gewoon in bij de KvK en we zien het wel. Ik heb UWV (ondersteunend) en ik ga het een jaar proberen. Lukt het niet, vind ik wel weer wat. Zie me nog zitten bij de KvK, ingeschreven en wel en de dame zei, hier is je BTW nummer waarmee je ook aangifte moet doen. Mijn eerste gedachte: “Oh ja”. Ik ben er dus wel een beetje impulsief in gestapt. Hier me maar eens in verdiepen. Dat zelfde gold toen ik er achter kwam dat ik ook nog IB aangifte moest doen enkele maanden later.

Dat terwijl ik een financi√ęle en analytische achtergrond heb en wanneer ik dit soort verhalen hoorde altijd dacht, hoe kun je dat nou vergeten….dat zou mij nooit overkomen. Laat staan, dat ik √ľberhaupt voor mezelf zou beginnen. NEE! niets voor mij.

Inmiddels zijn we een jaar verder, geen spijt van deze impulsieve stap. Het is goed gekomen met de btw aangifte, de IB aangifte en heb ik nu ook een online boekhouder. Kan het best zelf, maar scheelt me een hoop tijd. Ik maak nl graag excel rapportjes en puzzel me dan wezenloos. Zonde, kan ik beter in mijn werk investeren. Ik heb klanten, ik word gevonden en mensen zijn blij met mijn tekeningen. Ik voeg waarde toe, help mensen in hun (visuele) communicatie.

Veel mensen in mijn omgeving vinden mij dapper. Velen hebben een leuke en goede baan in vaste dienst. Het is onzeker, veel zelf geregel en ook regelmatig confronterend. Het eerste jaar heb ik veel gevoeld (onzekerheid, angst, blijdschap, verantwoordelijkheid, trots, sterk) en veel geleerd (als ondernemer, groei in tekenen, groei als persoon). En ja, ik heb heel veel vacatures opgezocht en gedacht, misschien is dit niets voor mij en moet ik toch maar weer een vaste baan zoeken met vast inkomen. Ik had het best heel erg goed bij mijn vorige werkgever. Om vervolgens  tot de conclusie te komen dat ik dat eigenlijk niet wil en het fijn vind er meer voor dochter te kunnen zijn en zelf te bepalen wanneer ik wat doe. We redden het prima met minder. Bovendien,HEEL belangerijk!  ik vind mijn werk leuk! Plus mijn familie steunt mij in mijn keuze en zijn blij dat ik het gedaan heb. Ik ben weer de oude Julie en dat ik mijn plek gevonden heb.

Is het dapper om voor jezelf te kiezen en te doen wat je leuk vind? JA. Is het de moeite waard? JA. Zou ik diezelfde keuze weer maken: JA. Just Julie staat pas aan het begin van een mooie avontuur en ik ben zeer benieuwd hoe mijn bedrijf zich zal ontwikkelen en groeien de komende jaren.

Tot gauw weer!

Julie

By |september 4th, 2017|Categories: Uncategorized|2 Comments